Overslaan en naar de inhoud gaan

Schapen op de Kolonie

Sinds 2010 trekt de herder van vzw Kemp van april tot oktober met zijn schapen door de dreven van Wortel- en Merksplas-Kolonie om de grasbermen kort te houden. De aanwezigheid van de kudde is een recreatief én ecologisch kwaliteitslabel voor de Kolo

Sinds 2010 trekt de herder van vzw Kemp van april tot oktober met zijn schapen door de dreven van Wortel- en Merksplas-Kolonie om de grasbermen kort te houden. De aanwezigheid van de kudde is een recreatief én ecologisch kwaliteitslabel voor de Koloniën. Daarom blijven Kempens Landschap, de gemeenten Hoogstraten en Merksplas en het Agetnschap voor Natuur en Bos het project samen ondersteunen. Ook het agentschap Onroerend Erfgoed draagt financieel bij aan het project.

Dit jaar kan je de schapen dus weer tegenkomen tijdens een tochtje inde omgeving. In april komen de schapen dit jaar voor het eerst weer naar buiten. De eerste twee weken zullen ze opduiken in Merksplas-Kolonie. Daarna grazen ze twee weken in Wortel-Kolonie. Later op het jaar volgen de zomer- en najaarsbegrazing. Je kan de route van de herder en zijn kudde volgen op de infoborden in de Koloniën. De herder geeft je trouwens met plezier een woordje uitleg over de schapenbegrazing. Spreek hem dus gerust aan!

Dit jaar zijn er minder activiteiten voor het publiek gepland omwille van de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot covid-19. Behalve de bezoekdagen voor de scholen en de speelpleinen uit de gemeenten staat enkel de wandeling met de herder en schapen op de agenda:

  • 10 juli - 24 juli: Merksplas-Kolonie
  • 25 juli - 8 augustus: Wortel-Kolonie

Zondag 25 juli trekt de kudde schapen van Merksplas-Kolonie naar Wortel-Kolonie. Wil je de tocht meemaken? Dat kan! De herder vertrekt om 10 uur aan de begraafplaats in Merksplas-Kolonie (Kapelstraat). De tocht gaat te voet naar de hoofddreef in Wortel. Er is geen vervoer terug voorzien. De tocht duurt 1,5 uur en is zo'n 5 kilometer lang. Op deze activiteit mogen honden mee als ze zijn aangelijnd.