Overslaan en naar de inhoud gaan

Kempens Landschap


Hart voor Kolonie 5-7

De organisatie Kempens Landschap heeft een hart voor Kolonie 5-7. Enkele decennia geleden was de toekomst van Kolonie 5-7 onzeker. Nadat landloperij in 1993 niet langer strafbaar was, verloren de gebieden hun oorspronkelijke functie. Verschillende gebouwen kwamen leeg te staan en het landschap dreigde door verkoop versnipperd te worden. Om het bijzondere karakter van Kolonie 5-7 niet verloren te laten gaan, moesten de gebieden echter als één geheel behouden blijven.

Puzzelwerk

In 1997 werd daarom vanuit de provincie Antwerpen de Stichting Kempens Landschap opgericht. Onder voorzitterschap van Kempens Landschap ontstond de Technische Coördinatie Commissie voor het veiligstellen en behoud in gemeenschapshanden van Kolonie 5-7. De verschillende leden kwamen overeen om samen het totaal van de gronden en gebouwen aan te kopen. Elk zijn eigen stuk van de puzzel. Sindsdien stemmen de commissieleden alle initiatieven in Wortel- en Merksplas-Kolonie op elkaar af. Op die manier worden ze ook als één landschappelijke eenheid onderhouden en als één gebied opengesteld voor het publiek. Naast Kempens Landschap bestaat deze commissie uit de provincie Antwerpen, het agentschap Onroerend Erfgoed, het Agentschap voor Natuur & Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, de stad Hoogstraten, de gemeente Merksplas, de Bouwmaatschappij de Noorderkempen, Pidpa, het Convent Hoogstraten vzw en Red Merksplas-kolonie vzw.

In 1999 werden de Koloniën beschermd als landschap. Verschillende gebouwen in Merksplas-Kolonie zoals de Landloperskapel en de Grote Hoeve werden vervolgens ook beschermd als monument. Deze gebouwen krijgen na restauratie een nieuwe bestemming. Ook de natuur en het landschap blijven een belangrijke rol spelen.

Het werk van Kempens Landschap loont! In 1997 stonden de Koloniën nog in de top 100 van meest bedreigde Wereldmonumenten. In 2020, maken ze -samen met de Koloniën van Weldadigheid in Nederland - kans op een plaats op de befaamde Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

 

Sinds 2012 heeft Kolonie 5-7 ook een trotse ambassadeur. Tv-presentator Lieven Van Gils vertelt: "Ik heb vooral geweldige herinneringen aan Wortel- en Merksplas-Kolonie. Als broekventje was Wortel mijn achtertuin waar ik steevast kwam spelen in de natuur. Even dreigde het fout te lopen toen de gebouwen stonden te verkrotten, maar dankzij Kempens Landschap kwam hier verandering in. Daarom aarzelde ik dan ook niet om me in te zetten als kolonie-ambassadeur."

 

Trek het landschap in!

Dit werk doet Kempens Landschap niet alleen hier in de Koloniën. De organisatie is actief in meer dan 50 domeinen in de provincie Antwerpen. In de meeste van deze gebieden kan je naar hartenlust komen wandelen en fietsen. Dineren in een fort, spoorfietsen in het groen, door het bos op klompen, kamperen in een boomtentâ,... Bij Kempens Landschap kan het allemaal!

Plan je volgende uitstap op www.kempenslandschap.be